Kaatuminen on yksi pakokäyttäytymisen muoto

Jäykkänä kaatuminen ja valekuolema (engl. thanatosis) on osa pakokäyttäytymistä. Siitä syystä kuvan hevonen ei hymyile vaan on todennäköisesti stressaantunut.

Julkaistu 7.3.2020
Kaatuminen on yksi pakokäyttäytymisen muoto

Suomen eläintenkouluttajat ry haluaa lisätä ymmärrystä tanatoosiksi kutsuttavan kaatumiskäyttäytymisen takana.

”Hauskan” videon eläin voi pelätä kuollakseen

Somessa ja mediassa vilahtaa video, jossa koira kaatuu jäykkänä lattialle nähdessään kynsisakset ja hevonen rojahtaa maahan, kun ratsastaja on nousemassa selkään. Videon eläimille nauretaan ja niitä pidetään ”dramaattisina” tai ”ovelina.” Totuus käytöksen takana on kuitenkin usein toinen: Eläin pelkää ja äärimmäisen pakokäyttäytymisen muotona ”leikkii kuollutta”. 

Eläin voi pelätessään yrittää paeta tai puolustautua ja yleensä tekeekin niin, mutta äärimmäisenä pakokäyttäytymisen muotona se myös voi kaatua maahan ja jäädä siihen liikkumatta, kunnes vaara on ohi. Käytös on ollut eduksi evoluution aikana, koska kuolleeksi luultu saalis voi päästä pakoon, mikäli saalistajan ote hetkeksi herpaantuu. 

Jos hevonen kaatuu maahan saadessaan ratsastajan selkäänsä tai koira kellahtaa jäykkänä kyljelleen, kun se näkee kynsileikkureiden lähestyvän, eläimelle tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin huvittavaa.
Eläin saattaa sillä hetkellä kokea valtavasti stressiä ja voi jopa uskoa silloin kohta kuolevansa. Ajan myötä käyttäytymisestä voi tulla opittu tapa välttää tilanne.

Seuraavaksi nähdessäsi hauskan videoklipin mieti: Onko videossa esiintyvällä eläimelläkin hauskaa vai voiko olla, että se pelkää? 

Lisätietoa esim. tutkimuskatsauksesta ”A review of thanatosis (death feigning) as an anti-predator behaviour” Humphreys ym. 2018, Behavioral Ecology and Sociobiology. https://doi.org/10.1007/s00265-017-2436-8